Ρεαλιστική μυθοπλασία

Όταν ένα έργο μυθοπλασίας φαίνεται σαν να περιγράφει πραγματικούς ανθρώπους από την πραγματική ζωή, συχνά χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστική μυθοπλασία.

Τι είναι η ρεαλιστική μυθοπλασία;

Η ρεαλιστική μυθοπλασία είναι ένα υποείδος μυθοπλασίας που περιλαμβάνει ιστορίες που φαίνονται πολύ πιστευτές. Οι ρεαλιστικές ιστορίες μυθοπλασίας διαθέτουν σχετικά θέματα, ρεαλιστικούς χαρακτήρες και ένα σκηνικό γειωμένο στον πραγματικό κόσμο. Οι ιστορίες μπορούν να προκύψουν σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, από το πρόσφατο παρελθόν έως τις περασμένες εποχές. Αρκεί να επικεντρώνονται σε βασικούς χαρακτήρες και πραγματικά ζητήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, η ρεαλιστική μυθοπλασία διαδραματίζεται σε μια εποχή από τη ζωή του ίδιου του συγγραφέα. Έρχεται σε αντίθεση με είδη όπως η φαντασία, η επιστημονική φαντασία και πολλά είδη μυθιστορημάτων περιπέτειας και τρόμου. Αυτά τα είδη, παρ’ όλα τα πλεονεκτήματά τους, βασίζονται στην κάμψη των κανόνων της πραγματικότητας, άρα απομακρύνονται από τον ρεαλισμό.

3 Κοινά χαρακτηριστικά της ρεαλιστικής μυθοπλασίας

Οι ρεαλιστικές ιστορίες μυθοπλασίας μοιράζονται συχνά ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά.

Ρεαλιστικοί χαρακτήρες: Οι αναγνώστες συνήθως βρίσκουν τους χαρακτήρες σε αυτές τις ιστορίες πιστευτούς και οικείους. Κάθε άτομο στην ιστορία – από τον κεντρικό χαρακτήρα έως τον καλύτερο φίλο έως τον μισητό ανταγωνιστή – θα πρέπει να είναι γραμμένο σαν ένα πραγματικό, πολυδιάστατο άτομο.

Σκηνικό πραγματικού κόσμου: Το σκηνικό μιας ρεαλιστικής ιστορίας μυθοπλασίας πρέπει να ακολουθεί τους καθιερωμένους κανόνες της πραγματικής ζωής.

Σχετικά ζητήματα: Ο ήρωας μπορεί να αντιμετωπίζει τη λαχτάρα για ανεκπλήρωτη αγάπη ή τον φόβο της μετακόμισης σε μια νέα πόλη. Ακόμη, αναρωτιέται πώς να κάνει νέους φίλους ή ένα ταξίδι. Μπορεί ακόμα να αγωνίζεται να φροντίσει έναν ηλικιωμένο γονέα. Οι ιστορίες ρεαλιστικής μυθοπλασίας μπορούν να αγγίξουν κοινωνικά ζητήματα ή ακανθώδη θέματα, όπως ο εθισμός και οι ψυχικές ασθένειες.

5 δημοφιλή παραδείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας

Η ρεαλιστική μυθοπλασία περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά στυλ γραφής και είναι δημοφιλής μεταξύ των κριτικών, των αναγνωστών και των συγγραφέων. Μερικά γνωστά παραδείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας είναι:

«Το λάθος αστέρι» του Τζον Γκριν (2012): Αυτό το μυθιστόρημα για νέους, που έγινε μπεστ σέλερ στους New York Times πραγματεύεται το θέμα της αγάπης μεταξύ δύο εφήβων, ασθενών με καρκίνο, αλλά ποτέ δεν ξεφεύγει από τα πραγματικά ανθρώπινα συναισθήματα και τις πραγματικές συνθήκες ζωής.

«Η γέφυρα για την Τεραμπίθια» της Katherine Paterson (1977): Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται σαν μυθιστόρημα φαντασίας. Οι κύριοι χαρακτήρες του επινοούν έναν κόσμο φαντασίας που θυμίζει τη Narnia του C.S. Lewis, αλλά η Paterson ξεκαθαρίζει ότι η Terabithia είναι ένας κόσμος φαντασίας – όχι ένα σκηνικό φαντασίας που αψηφά τους νόμους της πραγματικής ζωής. Από πολλές απόψεις, πρόκειται για ένα φόρο τιμής στη μυθοπλασία και τη φαντασία, ενώ δεν αφήνει ποτέ τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

«Εξαιτίας του Winn-Dixie» της Kate DiCamillo (2000): Αυτό το παιδικό μυθιστόρημα εστιάζει σε λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, όπως το να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και να έχεις σκύλο.

«Άνθρωποι και ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ (1937): Αυτή η νουβέλα πραγματεύεται τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που ζουν ζουν και εργάζονται σε ένα ράντσο στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1930. Η νουβέλα τελειώνει τραγικά ενώ πραγματεύεται και προκαλεί κοινά, αληθινά συναισθήματα.

«Το σπίτι της ευθυμίας» από την Edith Wharton (1905): Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια ιστορία για την υψηλή κοινωνία, τα βάρη των γυναικών και την προσωπική, ηθική πτώση.

3 προτάσεις για συγγραφείς ρεαλιστικής μυθοπλασίας

Καθώς πειραματίζεσαι με τη συγγραφή ρεαλιστικής μυθοπλασίας, λάβε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές.

  • Σκέψου ότι γράφεις παιδική λογοτεχνία. Μερικά από τα καλύτερα βιβλία στο είδος της ρεαλιστικής μυθοπλασίας απευθύνονται σε μικρούς αναγνώστες. Για παράδειγμα, το The Outsiders της Hinton ή το The Hate U Give της Angie Thomas.
  • Εξασκήσου στη συγγραφή ρεαλιστικών διηγημάτων. Μερικά από τα πιο αγαπημένα έργα ρεαλιστικής μυθοπλασίας έχουν έρθει μέσω συλλογών διηγημάτων. Ο F. O’Connor, ο J.D. Salinger, ο R. Ford και η E. Strout είναι μερικοί από τους συγγραφείς που έχτισαν τη φήμη τους σε —μεταξύ άλλων— ρεαλιστική μυθοπλασία μικρής φόρμας. Χρησιμοποίησε τη μικρή φόρμα ως μέσο για να εξερευνήσεις τα στοιχεία της καθημερινής ζωής που σε ενδιαφέρουν.
  • Διάθεσε χρόνο για έρευνα. Είτε τα γεγονότα στην ιστορία σου διαδραματίζονται στο σήμερα είτε σε μια άλλη εποχή, αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις κάποια έρευνα. Η γνώση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, των οικονομικών τάσεων και των πολιτικών θεμάτων της εποχής μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο αυθεντικό σκηνικό για διαχρονικά ανθρώπινα κίνητρα, όπως η αγάπη, η δύναμη, η ματαιοδοξία και η εκδίκηση.

Άφησε σχόλιο

Απάντηση

Ιστορικό

Επιλέξτε Κατηγορία

Loading
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: