Συμβολισμός στη λογοτεχνία: Ουράνια σώματα

Στη λογοτεχνία μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα ουράνια σώματα, όπως τον ήλιο, τη σελήνη και τα αστέρια για να δώσουμε διακριτικά μεγαλύτερο βάθος στις ιστορίες μας.

Τι είναι ο συμβολισμός;

Ο συμβολισμός είναι μια λογοτεχνική επινόηση που περιλαμβάνει τη χρήση συμβολικών στοιχείων – που μπορεί να είναι λόγια, άνθρωποι, ζώα, σημάδια, τοποθεσίες ή αφηρημένες έννοιες – να αντιπροσωπεύουν κάτι πιο βαθύ από το κυριολεκτικό τους νόημα. Τα παραμύθια χρησιμοποιούν συχνά τον λογοτεχνικό συμβολισμό για να μεταδώσουν την κεντρική ιδέα μιας ιστορίας σε νεαρά ακροατήρια. Για παράδειγμα, οι αδελφοί Γκριμ χρησιμοποίησαν συχνά το δάσος ως σύμβολο τόσο του μυστηρίου όσο και του κινδύνου.

Από τα έργα της λογοτεχνίας έως τους διάσημους πίνακες και τις κινηματογραφικές ταινίες, οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το συμβολισμό για να επικοινωνήσουν σιωπηρά τις ιδέες τους, να προοικονομήσουν γεγονότα, να διαμορφώσουν τη διάθεση ή να προσελκύσουν την προσοχή του αναγνώστη.

Τι είναι ο συμβολισμός των ουράνιων σωμάτων;

Ο συμβολισμός των ουράνιων σωμάτων χρησιμοποιείται στη λογοτεχνία εδώ και πολλούς αιώνες. Μπορεί να διαμορφώνει με ευκολία την ατμόσφαιρα και να λειτουργήσει ως φόντο σε αρκετές σκηνές. Ο κάθε συγγραφέας επιλέγει τα σύμβολα που ταιριάζουν σε αυτό που θέλει να πει. Μετά το μόνο που έχει να κάνει είναι να είναι σταθερός σε αυτή την επιλογή. Δηλαδή, αν χρησιμοποιήσεις τα αστέρια ως σύμβολο της ελπίδας, δεν μπορείς σε άλλο σημείο της ιστορίας να τα χρησιμοποιήσεις ως σύμβολο της πλάνης και της πικρίας (το ότι μπορεί ο ήρωάς σου να αισθάνεται έτσι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό).

Πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;

Εικόνα: Αν τα αστέρια συμβολίζουν την ελπίδα, μπορείς να περιγράψεις τον ήρωά σου να κοιτάζει ψηλά στο νυχτερινό ουρανό και να νιώθει αισιοδοξία για αυτό που έχει να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα.

Σχήμα λόγου: Mπορείς να αναφερθείς στην αιωνιότητα της ύπαρξης του φεγγαριού σε αντίθεση με την εφήμερη ζωή του ανθρώπου. Θυμήσου ποια και πόσα είναι τα σχήματα λόγου εδώ.

Προοικονομία: Ένας κομήτης θα μπορούσε να εμφανιστεί πάνω από μια πόλη, ώστε να προμηνύεται η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί.

Τι συμβολίζουν τα ουράνια σώματα στη λογοτεχνία;

Τις περισσότερες φορές, η χρήση ενός ουράνιου σώματος από έναν συγγραφέα σε ένα λογοτεχνικό έργο είναι σκόπιμη. Εδώ είναι μια μικρή ανάλυση του τι μπορεί να σημαίνουν ορισμένες συνήθεις επιλογές χρωμάτων στη λογοτεχνία. Λάβε υπόψη ότι το κάθε σύμβολο μπορεί να ερμηνεύεται διαφορετικά ανάλογα το συγκείμενο και την πρόθεση του συγγραφέα. Επομένως, μπορεί να βρεις διαφορετικές ερμηνείες.

  • Ήλιος: Συνήθως είναι σύμβολο της ζωής, της ζεστασιάς και της ενέργειας. Ακόμα, μπορεί να συμβολίζει δύναμη, δόξα, εξουσία και θεϊκή υπόσταση.
  • Αστερισμοί: Συνήθως είναι σύμβολα ενότητας, σύνδεσης και μοίρας. Προφανώς κάθε αστερισμός έχει τη δική του ιστορία και μπορείς εύκολα να βρεις μια μυθολογία γύρω από κάθε έναν, ώστε να την ενσωματώσεις στην ιστορία σου.
  • Σελήνη: Συνήθως πρόκειται για σύμβολο της θηλυκότητας, της διαίσθησης και του συναισθήματος. Ακόμη, συχνά υποδηλώνει μυστικισμό, μαγεία, μυστήριο, αλλαγή και μεταμόρφωση. Άλλες φορές πάλι μπορεί να τη βρεις ως σύμβολο ομορφιάς. Ό,τι θες την κάνεις τέλος πάντων!
  • Αστέρια: Εκτός από το προφανές, δηλαδή την καθοδήγηση, συμβολίζουν την ελπίδα και το γραμμένο, δηλαδή τη μοίρα. Ειδικά ο Πολικός Αστέρας. Ακόμη, συμβολίζουν το άπειρο και το ανέφικτο ή ακόμα και την έμπνευση.
  • Πλανήτες: Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος συχνά χρησιμοποιούνται ως σύμβολα της δύναμης των θεών ή εκπροσωπούν τα αρχέτυπα που ο καθένας πρεσβεύει. Για παράδειγμα, ο Άρης μπορεί να συμβολίζει κίνδυνο, διαμάχη ή ακόμα και πόλεμο.
  • Βόρειο σέλας: Συνήθως είναι σύμβολο μαγείας, δύναμης, ομορφιάς ή δέους.
  • Διάττων αστέρας: Αυτό είναι εύκολο. Συνήθως το χρησιμοποιούμε ως σύμβολο ευχής και ονείρου.
  • Κομήτης: Συνήθως υποδηλώνει την αλλαγή και την αναστάτωση. Ακόμη, μπορεί να δηλώσει την εφήμερη ομορφιά και την παροδικότητα.
  • Έκλειψη: Η έκλειψη δίνει την αίσθηση της σκοτεινιάς, της καταστροφής και το κακό προαίσθημα. Σχεδόν σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, πάντως, ήταν κακός οιωνός.
  • Σουπερνόβα: Λοιπόν, πρόκειται για σύμβολο της εκρηκτικής (!) μεταμόρφωσης και αλλαγής, Παρόλο που ο ήρωάς σου είναι λίγο δύσκολο να παρατηρήσει κυριολεκτικά μια σουπερνόβα (δεν το αποκλείω, απλά οι πιθανότητες είναι σχετικά λίγες), μπορεί να τη χρησιμοποιήσεις μεταφορικά ή να αξιοποιηθεί σε άλλου είδους παραπομπές και έργα τέχνης μέσα στο κείμενό σου.

Άφησε σχόλιο

Απάντηση

Ιστορικό

Επιλέξτε Κατηγορία

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: