Συμβολισμός στη λογοτεχνία: Λουλούδια

Τα λουλούδια ως συμβολισμός παίζουν σημαντικό ρόλο για πολλούς αιώνες σε όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα.

Τα λουλούδια είναι γνωστά ως εργαλείο μη λεκτικής επικοινωνίας, καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για να εκφράσουν ευγνωμοσύνη ή να ζητήσουν συγχώρεση.

Κάθε λουλούδι έχει ξεχωριστή σημασία. Ωστόσο, αυτή εξαρτάται από τον δότη και τον παραλήπτη, καθώς και από τον τρόπο που δίνεται. Στη βικτωριανή εποχή, τα λουλούδια ονομάζονταν επίσης η γλώσσα της αγάπης.

Η λέξη λουλούδι προέρχεται είτε από την αλβανική lule + -ούδι μέσω των αρβανίτικων, είτε λατινική lili(um) (κρίνος) + -ούδι.

Τι είναι ο συμβολισμός;

Ο συμβολισμός είναι μια λογοτεχνική επινόηση που περιλαμβάνει τη χρήση συμβολικών στοιχείων – λόγια, άνθρωποι, ζώα, σημάδια, τοποθεσίες ή αφηρημένες έννοιες – για την αντιπροσώπευση νοημάτων πέραν του κυριολεκτικού τους. Τα παραμύθια χρησιμοποιούν συχνά τον λογοτεχνικό συμβολισμό για να μεταδώσουν την κεντρική ιδέα μιας ιστορίας σε νεαρά ακροατήρια. Για παράδειγμα, οι αδελφοί Grimm χρησιμοποίησαν συχνά το δάσος ως σύμβολο τόσο του μυστηρίου όσο και του κινδύνου.

Παρακάτω είναι μερικά σύμβολα των λουλουδιών γενικά.

Αγάπη

Τα λουλούδια δίνονται για να εκφράσουν την αγάπη ανά τους αιώνες και απεικονίζονται τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη λογοτεχνία.

Ως συμβολισμός της αγάπης περιλαμβάνουν την πρώτη αγάπη, το πάθος, τη ρομαντική, ακόμη και την οικογενειακή αγάπη. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι σύμβολο αγάπης και τελειότητας και έχουν το παρατσούκλι του πιο ρομαντικού λουλουδιού. Άλλα σύμβολα της αγάπης θεωρούνται οι πασχαλιές, τα γαρίφαλα, τα κόκκινα χρυσάνθεμα και οι καμέλιες.

Οι τουλίπες δίνονται σε γιορτές όπως το Πάσχα και η γιορτή της μητέρας.

Οι ορχιδέες αντιπροσωπεύουν τη μυστηριώδη αγάπη και θεωρούνται πολυτελείς, σε αντίθεση με τα τριαντάφυλλα.

Σύμφωνα με την κινεζική κουλτούρα, η παιώνια είναι επίσης σύμβολο αγάπης  και προστίθεται στις γαμήλιες ανθοδέσμες. Είναι επίσης το επίσημο έμβλημα της Κίνας.

Φιλία

Τα κίτρινα τριαντάφυλλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μεταξύ των λουλουδιών ως σύμβολο της φιλίας. Γίνεται ανταλλαγή αυτών την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, ενώ συνδυάζονται επίσης με άλλα λουλούδια και δίνονται σε έναν φίλο ως ανθοδέσμη.

Οι ηλίανθοι, τα χρυσάνθεμα και οι μαργαρίτες είναι άλλα λουλούδια που θεωρούνται σύμβολα φιλίας.

Τα ιθαγενή λουλούδια της Νότιας Αμερικής, η αλστρομέρια, που συνήθως ονομάζεται περουβιανός κρίνος ή κρίνος των Ίνκας, μοιράζονται για να εκφράσουν τη φιλία και την αφοσίωση.

Το ζίννια είναι ένα εποχιακό λουλούδι από το Μεξικό που επίσης αντιπροσωπεύει επίσης ισχυρή στοργή και φιλία.

Ομορφιά

Όλα τα λουλούδια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι όμορφα. Ωστόσο, η ντάλια είναι το σύμβολο της ομορφιάς. Μαζί της οι αμαρυλλίδες, οι ορχιδέες και τα μαυρομάτικα σουσάν αντιπροσωπεύουν επίσης την ομορφιά και θεωρούνται λουλούδια με συμβολισμό.

Το τριαντάφυλλο θεωρείται επίσης ότι συμβολίζει την αιώνια ομορφιά στους αρχαίους περσικούς, αιγυπτιακούς, ελληνικούς και ρωμαϊκούς πολιτισμούς. Ο σύγχρονος κόσμος το θεωρεί επίσης σύμβολο ομορφιάς και το χρησιμοποιεί σε τέχνη, κοσμήματα, ευχετήριες κάρτες κ.λπ.

Υγεία

Όταν επισκέπτεστε ένα άτομο που αναρρώνει από ασθένεια, προτείνεται να πάρετε ένα μπουκέτο λουλούδια.

Η λεβάντα και η αζαλέα θεωρούνται σύμβολα υγείας και καλής τύχης. Η αζαλέα, μάλιστα, είναι γνωστό ότι επιβιώνει στις πιο ξηρές καιρικές συνθήκες. Η μάλβα είναι ένα από τα λουλούδια που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς στην Κίνα για πάνω από 5000 χρόνια. Έτσι, είναι αναμενόμενο να ορίζεται ως σύμβολο υγείας.

Το φασκόμηλο είναι, επίσης, σύμβολο υγείας και θεραπείας, καθώς περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Άλλα λουλούδια που αντιπροσωπεύουν την υγεία είναι η πικραλίδα, η καμέλια, η αχυρίδα, το χρυσάνθεμο, η μανόλια και το τάνσυ. Αυτά τα λουλούδια δεν είναι μόνο συμβολισμοί της υγείας αλλά περιέχουν και πολλά οφέλη για αυτήν.

Θάνατος

Μια άλλη περίσταση όπου χρησιμοποιούμε λουλούδια είναι οι κηδείες. Ως εκ τούτου, τα λουλούδια στέκονται επίσης ως συμβολισμός του θανάτου.

Στην αμερικανική και ευρωπαϊκή κουλτούρα τα χρυσάνθεμα αντιπροσωπεύουν το θάνατο και τοποθετούνται στους τάφους του νεκρού. Τα μαύρα τριαντάφυλλα είναι επίσης σύμβολο του θανάτου. Τα κρίνα είναι επίσης γνωστά ως λουλούδια κηδείας και συμβολίζουν το θάνατο, μαζί με κίτρινα και ροζ τριαντάφυλλα, γαρίφαλα και γλαδιόλες.

Οι κόκκινες παπαρούνες δεν είναι ακριβώς το σύμβολο του θανάτου, αλλά χρησιμοποιούνται ως σύμβολο μνήμης για τους στρατιώτες που πέθαναν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, κατιφέδες ή πορτοκαλί Cempasuchil καλλιεργούνται ειδικά στη μεξικανική και μεξικανοαμερικανική κουλτούρα για τον εορτασμό του El Dia de Muertos.

Αφοσίωση και Αγνότητα

Τα λευκά κρίνα είναι συμβολισμοί αγνότητας και αθωότητας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία είναι επίσης σύμβολα της μητρότητας και της αναγέννησης, ως εκ τούτου δίνονται ως ένδειξη αφοσίωσης.

Η λεβάντα αντιπροσωπεύει την αφοσίωση.

Η γυψοφιλία, που αντιπροσωπεύει επίσης την αγνότητα και την αθωότητα, δίνεται στις νέες μητέρες και τα μωρά.

Στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, οι βιολέτες είναι επίσης σύμβολο αφοσίωσης.

Ελευθερία

Λίγα λουλούδια είναι σύμβολα της ελευθερίας.

Η στρελίτζια, η οποία πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα της Αγγλίας, Σάρλοτ του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς, η οποία ήταν φυσιοδίφης, στέκεται ως σύμβολο της ελευθερίας. Λόγω των χαρακτηριστικών του, ονομάζεται και «τα πουλιά του παραδείσου».

Τα κίτρινα τριαντάφυλλα και οι τουλίπες αντιπροσωπεύουν επίσης την ελευθερία. Στην τοπική λαογραφία του νησιού Guernsey της Μάγχης, τα λουλούδια nerine θεωρούνται σύμβολο ελευθερίας. Αποδίδονται στις νύμφες, γνωστές και ως Νηρηίδες και κόρες της θαλάσσιας θεότητας Νηρέα.

Ελπίδα

Τα λουλούδια της μπλε ίριδας είναι συμβολισμός της ελπίδας, ενώ τα μπλε άνθη καλαμποκιού σημαίνουν επίσης ελπίδα, αλλά και θεραπεία.

Τα λουλούδια της Άγιας Νύχτας (ή αστέρι της Βηθλεέμ) είναι επίσης σύμβολα ελπίδας και σωτηρίας, σύμφωνα με τους βιβλικούς μελετητές και τον Χριστιανισμό, με το λευκό τους χρώμα και τα πέταλα σε σχήμα αστεριού. Αυτά τα λουλούδια πιστεύεται επίσης ότι είναι το αστέρι της Βηθλεέμ που έλαμπε έντονα, οδηγώντας τους Μάγους. Αργότερα το έσπασαν σε κομμάτια και το έπεσαν στη γη για να γίνουν λουλούδια.

Ο λωτός, ένα εθνικό και ιερό λουλούδι για τους Ινδουιστές, ανοίγει τα πέταλά του με την ανατολή του ηλίου και τα κλείνει με τη δύση. Έτσι συμβολίζει την ελπίδα αλλά και την ανάσταση.

Άλλα λουλούδια που είναι σύμβολα ελπίδας είναι ο ηλίανθος, η παπαρούνα, το χρυσάνθεμο, η κίτρινη τουλίπα, ο νάρκισσος και η χιονοστιβάδα.

Προστασία

Η ανεμώνη είναι γνωστή ως ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα προστασίας. Είναι τοξικό στη φυσική του μορφή, αλλά έχει και ιατρικούς σκοπούς και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου. Είναι επίσης ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα λουλούδια σε έργα τέχνης και αντιπροσωπεύει το αίμα του Ιησού κατά τη διάρκεια της σταύρωσης. Σύμφωνα με τους Προτεστάντες Χριστιανούς, η προσευχή και η διεκδίκηση του αίματος του Ιησού πάνω τους λειτουργεί ως προστασία για την οικογένειά τους.

Το λουλούδι του δράκου (ή αντίρρινο) είναι επίσης σύμβολο προστασίας μαζί με το μάλβα, το βερμπάσκο και το υπερικό. H μπλε βαπτισία είναι δηλητηριώδες λουλούδι και ωστόσο θεωρείται σύμβολο προστασίας. Αυτά χρησιμοποιήθηκε ως αντιφλεγμονώδες και ως βαφή στους ιθαγενείς της Αμερικής.

Παραδείγματα λουλουδιών ως συμβολισμού στη λογοτεχνία

«Μια μυστική υπόθεση» της Mary Balogh: Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τα λουλούδια ως σύμβολο φιλίας, αφοσίωσης και μυστηρίου. Εδώ το τριαντάφυλλο περιγράφεται ως ένα από τα πιο μυστηριώδη λουλούδια και συγκρίνεται με το ανθρώπινο μυαλό.

«In the Middle of Hickory Lane» της Heather Webber: Η συγγραφέας σε μια σκηνή του βιβλίου περιγράφει διάφορα λουλούδια που υπάρχουν στη νυφική ανθοδέσμη. Εδώ κάθε λουλούδι αντιπροσωπεύει την ελπίδα, την αγάπη, την ευτυχία και την αγνότητα. Η τοποθέτηση όλων των λουλουδιών σε μία ανθοδέσμη αποσκοπεί να φέρει καλή τύχη στη νύφη.

Άφησε σχόλιο

Απάντηση

Ιστορικό

Επιλέξτε Κατηγορία

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: