Η συγκίνηση στη ρομαντική ιστορία

Οι ιδέες για ρομαντικές ιστορίες βρίσκονται παντού. Από τα εξώφυλλα περιοδικών και εφημερίδων (η ηθοποιός που παντρεύεται τον πρίγκιπα) μέχρι ένα όμορφο φλερτ που βλέπεις σε μια καφετέρια. Πώς μπορείς να γράψεις μια ρομαντική ιστορία που προκαλεί συγκίνηση στον αναγνώστη;

1. Η ερωτική ένταση είναι το επίκεντρο της ιστορίας

Οι μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης, από την Anna Karenina έως τα σύγχρονα βιβλία του είδους, μας κρατάνε με την ερωτική ένταση που υπάρχει μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Έχεις παρατηρήσει σε μια τηλεοπτική σειρά, ότι ο θεατής χάνει το ενδιαφέρον όταν οι πρωταγωνιστές καταλήγουν μαζί; Αυτό συμβαίνει γιατί η ερωτική ένταση, ο ηλεκτρισμός μεταξύ τους, μειώνεται. Ωστόσο, δίνει μια καλή ευκαιρία για νέα ώθηση στην ιστορία.

Η ερωτική ένταση είναι το αίσθημα αγωνίας που νιώθουμε ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της ερωτικής εμπλοκής των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε αυτή την αγωνία γιατί:

  • Δεν ξέρουμε αν δυο χαρακτήρες θα καταλήξουν μαζί, παρά την αμοιβαία έλξη που νιώθουν.
  • Δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι χαρακτήρες θα αντιδράσουν στα διάφορα εμπόδια που συναντούν.
  • Επεμβαίνουν τρίτα πρόσωπα (πρώην, οικογένεια, φίλοι, ή περιβαλλοντικές συνθήκες) ανάμεσα στο μελλοντικό ζευγάρι.

Σε μια καλά δομημένη ρομαντική πλοκή οι αιτίες αυτής της έντασης συχνά αλλάζουν με τον καιρό.

Στην Anna Karenina, για παράδειγμα, η παντρεμένη Anna έχει ερωτική σχέση με έναν νεότερο άντρα. Αρχικά, η ένταση προκαλείται από τον τρόπο που αυτός την διεκδικεί. Ο αναγνώστης αναρωτιέται πώς θα ανταποκριθεί η πρωταγωνίστρια σε αυτές τις προσπάθειες. Παράλληλα, ο αναγνώστης γνωρίζει αν η πρωταγωνίστρια ανταποκριθεί στα συναισθήματά του, θα έχει να αντιμετωπίσει τις ενοχές της και την κοινωνική κατακραυγή.

Αργότερα, η παραδοχή της ερωτική της σχέσης στον άντρα της, δημιουργεί επιπλέον ένταση στον αναγνώστη. Ο αναγνώστης ανησυχεί πώς θα επηρεάσει αυτή η πράξη τους εμπλεκόμενους. Ακόμα περισσότερο όταν η Anna ανησυχεί για την πίστη του εραστή της.

Η βασική πλοκή της ρομαντικής ιστορίας που έχεις στο μυαλό σου περιέχει μια κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει σημεία έντασης διαχρονικά; Τι κρατά τους πρωταγωνιστές χωριστά; Οι προσωπικότητές τους; Οι επιθυμίες τους; Η αβεβαιότητα;

2. Βρες τα κίνητρα των ηρώων

Όταν κάνεις το brainstorming για να βρεις την ιδέα της ιστορίας της, σκέψου τα κίνητρα του κάθε ήρωα. Το παρελθόν τους και οι τωρινές συνθήκες κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν τις επιλογές τους στην ερωτική περιπέτεια που γράφεις.

Ένας χαρακτήρας (σαν την Anna Karenina) μπορεί όταν μας συστήνεται να είναι σε έναν γάμο χωρίς συναίσθημα. Έτσι, να ξεκινήσει μια τραγική ιστορία που περιλαμβάνει μια εξωσυζυγική σχέση. Η απουσία της οικειότητας σε μια ερωτική σχέση, μπορεί να σπρώξει τον ήρωα στην αγκαλιά ενός εραστή.

Πράγματα που μπορεί να επιθυμεί κάποιος από μια ερωτική σχέση συχνά περιλαμβάνουν:

  • Σωματική έλξη: Να είναι δηλαδή το πρόσωπο ενδιαφέροντος εμφανισιακά ελκυστικός (για τα γούστα του καθένα).
  • Πνευματική έλξη: Ο ήρωας θαυμάζει την οξύνοια, τις αξίες ή/και την κοσμοθεωρία του άλλου.
  • Συναισθηματική έλξη: Κάτι απροσδιόριστο που απλά κάνει τον ήρωα να νιώθει καλά με το πρόσωπο ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι πολύ δοτικός νιώθει καλά να φροντίζει κάποιον ευάλωτο και ευχαριστιέται με αυτή την πηγή δύναμης.
  • Υλική έλξη: Ένας ήρωας μπορεί να προσφέρει υλικά αγαθά, κοινωνικό στάτους ή δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης, που ικανοποιούν τις βαθύτερες επιθυμίες του εραστή/ της ερωμένης. 

Η Σταχτοπούτα (ναι, το παραμύθι) είναι μια κλασική ρομαντική  ιστορία, γιατί ταιριάζουν τόσο οι επιθυμίες, όσο και το background των δύο πρωταγωνιστών:

Η κακοποιημένη Σταχτοπούτα με το φτωχικό της μεγάλωμα, βρίσκει καλοσύνη και πλούτη στον πρίγκιπα, ο οποίος την απομακρύνει από το άσχημο περιβάλλον της. Αντίστοιχα, ο πρίγκιπας βρίσκει ομορφιά, καλοσύνη και άλλα ευγενή χαρακτηριστικά, που τα πλούτη και η αριστοκρατική του καταγωγή δεν μπορούν να αγοράσουν.

Για να διαμορφωθεί μια ρομαντική πλοκή βοηθά να κάνεις brainstorming για διάφορα βασικά σημεία της πλοκής. Αποκάλυψε τους τρόπους με τους οποίους ο ένας ικανοποιεί τις βασικές επιθυμίες του άλλου (ασφάλεια, άνεση κ.ά.).

3. Ανάμιξε τις προσωπικότητες των ηρώων

Η χημεία δύο χαρακτήρων διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Οι παραξενιές, οι δυνάμεις, τα ελαττώματα, οι επιθυμίες και η σωματική έλξη αλληλοεπιδρούν.

Όσο κάνεις το brainstorming για να βρεις όλες τις ιδέες και τις δευτερεύουσες πλοκές που θα χρησιμοποιήσεις, σκέψου τις προσωπικότητες των δύο εραστών. Ποιοι είναι οι συνδυασμοί χαρακτηριστικών και τα αρχέτυπα που μπορούν να έχουν θετική αλληλεπίδραση μεταξύ τους;

Για παράδειγμα, υπάρχει μια αλήθεια στη φράση “τα αντίθετα έλκονται”. Ένας ήρωας που είναι υπερβολικά οργανωτικός θα μπορούσε να αλληλοεπιδράσει καλά με κάποιον χαώδη. Οι δυνάμεις του οργανωτικού συμπληρώνουν τον χαοτικό χαρακτήρα του άλλου. Παράλληλα, η έλλειψη αυτοελέγχου του χαοτικού ήρωα προσελκύει τον οργανωτικό, αφού είναι μια πλευρά του εαυτού του που καταπιέζει.

Οι διαφορές της προσωπικότητας ενός επίδοξου εραστή και της δική μας διαταράσσουν τη ρουτίνα, αλλάζουν την οπτική και -συχνά- τη συμπεριφορά μας. Μπορεί να μας οδηγήσουν να πάρουμε περισσότερα ρίσκα, να ζήσουμε νέες περιπέτειες ή εμπειρίες που διευρύνουν τον νου. Τα αντίθετα χαρακτηριστικά δύο ανθρώπων μπορεί να αλληλοσυμπληρώνονται και έτσι να είναι ισχυροί λόγοι αμοιβαίας έλξης. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί στα ζευγάρια ο ένας σύντροφος συχνά χαρακτηρίζεται από τον άλλον ως το “άλλο μισό”.

Παράλληλα, ήρωες με παρόμοιες προσωπικότητες έχουν κάτι κοινό για να τους τραβήξει το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, δυο ήρωες που νιώθουν αμηχανία στο πλήθος, νιώθουν ασφάλεια ότι δεν θα τους κρίνει για αυτό το ζευγάρι τους. Μια κοινή πρόκληση συμβάλλει σημαντικά στο αμοιβαίο συναίσθημα.

4. Βρες ενδεχόμενες συγκρούσεις στις διαφορές των εραστών

Όταν μιλάμε για αντίθετα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι αυτό που αρχικά ελκύει σε έναν εραστή, αργότερα μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση.

Για παράδειγμα, ένας ονειροπόλος καλλιτέχνης μπορεί να νιώσει έλξη για έναν πλούσιο χρηματιστή. Πιθανά ο καλλιτέχνης να έχει οικονομικά προβλήματα και νιώθει ασφάλεια με αυτό το σύντροφο. Ο χρηματιστής από την άλλη έχει πρακτικό νου και σκέφτεται την καριέρα του, αλλά μπορεί αρχικά να νιώσει έλξη για το πάθος, τη δημιουργικότητα, το όραμα ή την ενέργεια του καλλιτέχνη.

Παρόλο που αυτές οι διαφορές αρχικά προσελκύουν τους ήρωες, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια σύγκρουση χαρακτήρων. Ίσως η πρακτική φύση του ενός βάζει σε προτεραιότητα συνεχώς τη δουλειά. Ίσως ξεχνά σημαντικά γεγονότα ή είναι γενικότερα απών/ απούσα. Αυτή η διαφορά στις προτεραιότητες μπορεί να είναι λόγος σύγκρουσης.

Τέτοια σημεία στην πλοκή είναι χρήσιμα, γιατί δείχνουν πώς εξελίσσονται οι ήρωες και πώς καταλήγουν να διαχειριστούν επιθυμίες και ανάγκες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους (ή πώς αποτυγχάνουν να βρουν μια μέση λύση). Μια μικρή σύγκρουση συχνά δίνει ενδιαφέρον στη ρομαντική ιστορία και αποφεύγει τη μονοτονία του ευτυχισμένου ήρωα που ζει την τέλεια ζωή.

Όπως κι αν δομείς την ιστορία σιγουρέψου ότι περιλαμβάνεις σύγκρουση, αφού κάτι τέτοιο δείχνει με αληθοφάνεια μια ερωτική σχέση.

5. Εμπνεύσου από μύθους, σύμβολα και την ποπ κουλτούρα

Μύθοι, θρύλοι και μοντέρνες ιστορίες έχουν να δώσουν πληθώρα ρομαντισμού μέσα από στίχους, εικόνες και ιδέες. Η αγάπη και οι σχέσεις είναι συχνά θέματα σε τραγούδια.

Ως άσκηση, πάρε ερωτικές ατάκες και φαντάσου μια κατάσταση στην οποία ένας ήρωας θα αναγκαζόταν να πει κάτι τέτοιο. Αυτό από μόνο του είναι μια ιδέα για ρομαντική ιστορία.

Άφησε σχόλιο

Απάντηση

Ιστορικό

Επιλέξτε Κατηγορία

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: