Είναι σημαντικό το σκηνικό σε μια ιστορία;

Πολλοί συγγραφείς θεωρούν ότι το σκηνικό είναι το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί. Ότι απλά θα βρουν ένα μέρος να τοποθετήσουν την ιστορία τους και όλα καλά!

Χμ…

Το σκηνικό μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το βιβλίο και την ανταπόκριση του αναγνώστη σε αυτό. Αν το κάνεις σωστά -δηλαδή αν περιγράψεις το σκηνικό τόσο καλά που ο αναγνώστης νιώθει σαν να βρίσκεται εκεί- voila!

Σκέτη μαγεία!

Ο αναγνώστης χάνεται στην πλοκή και το σκηνικό. Αν, όμως, δεν το πετύχεις… η αναστολή της δυσπιστίας του αναγνώστη πάει περίπατο. Εσένα δεν σου έχει τύχει να κλείσεις ένα βιβλίο και να μην επιχειρήσεις να το ξανανοίξεις, απλά και μόνο επειδή περιγράφει άθλια ένα μέρος το οποίο εσύ γνωρίζεις;

Τώρα φαντάσου ότι εσύ είσαι ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού… Ναι, ξέρω… εφιάλτης.

Πως επιλέγεις το σωστό σκηνικό για την ιστορία σου;

Λοιπόν, η ιστορία σου βγάζει νόημα αν την τοποθετήσεις στο χωριό σου ή στην παλιά σου γειτονιά; Αν ναι, τότε κάνε το. Γιατί; Γιατί ξέρεις καλά αυτό το μέρος. Σπιθαμή προς σπιθαμή.

Αν πάλι πρέπει οπωσδήποτε η ιστορία σου να τοποθετηθεί σε ένα μέρος που δεν το ξέρεις τόσο καλά, τότε το πνεύμα του Fidgerald μαζί σου…

Κάνε έρευνα

Όση και όποιου τύπου σου επιτρέπει η οικονομική σου κατάσταση. Αν μπορείς κάνε ένα ταξιδάκι -κακό ποτέ δεν κάνει-. Και πριν γκρινιάξεις, απλά ψάξου λίγο καλύτερα, λίγο περισσότερο, λίγο πιο επίμονα… Κι όταν φτάσεις εκεί άσε τα πολλά πέρα δώθε… Δεν πας εκεί για να κάνεις σκι ή να μπεις σε κάθε κυριλέ εστιατόριο για το οποίο διάβασες -εκτός κι αν για αυτά ακριβώς θέλεις να γράψεις.
Το πιάνεις πάντως το μήνυμα, ναι;

Εντάξει, δεν είναι η Καταλονία, αλλά ομορφαίνει η σελίδα με αυτό το σκηνικό!

Και πες ότι το ταξίδι είναι αδύνατον να γίνει. Και το δέχομαι -πίστεψέ με-. Συγγραφέας είσαι. Δεν έχεις λεφτά. Πάρε σβάρνα ό,τι βιβλιοθήκη βρεις στο δρόμο σου. Πάρε ταξιδιωτικούς οδηγούς. Βρες φωτογραφίες της περιοχής. Μες στο internet. Ψάξε για διάφορα τουριστικά forums και ξεκίνα τις ερωτήσεις. Όλο και κάποιος ανυποψίαστος θα σου απαντήσει. Α, πάρε τηλέφωνο κατευθείαν στα αξιοθέατα. Θα εκπλαγείς από την προθυμία τους να σου λύσουν απορίες. Χμ… βασικό… μάθε το κλίμα της περιοχής που σε ενδιαφέρει. Συχνότητα βροχών, ηλιοφάνειας, υγρασίας… με άλλα λόγια: «Τι καιρό κάνει, βρε παιδιά. στην Καταλονία τελευταία βδομάδα του Νοέμβρη;».

Δεν σου κάνει τίποτα από αυτά; Είναι πολύ τετριμμένα; Είσαι από εκείνους που τους αρέσει να κουράζονται ακόμα παραπάνω;

Φτιάξε τη δικιά σου πόλη!

Μπορείς να την τοποθετήσεις στη χώρα που θέλεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι πχ η κεντρική πλατεία δεν έχει άγαλμα ένα τρικέφαλο σκύλο -βλ. Κέρβερος-, επειδή ακριβώς είναι μια φανταστική πόλη -κυριολεκτικά και μεταφορικά!-. Παράδειγμα; Gotham city. Ωστόσο, όπως ακριβώς και στο παράδειγμα πόλης που μόλις σου ανέφερα, δε σημαίνει ότι έχεις το ελεύθερο να κάνεις ότι σου κατέβει.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να είσαι συνεπής με τις πληροφορίες. Που είναι τελικά το ταχυδρομείο; Ανάμεσα στο μανάβη και το συνεργείο ή γωνιακό; αποφάσισε τα ονόματα δρόμων, το κλίμα της περιοχής κλπ.

Μην ξεχνάς

Μόλις διαλέξεις το σκηνικό σου ή το φτιάξεις -είπαμε, εσύ αποφασίζεις-, εκμεταλλεύσου το στο έπακρο:

  • Το σκηνικό μπορεί να είναι η ραχοκοκκαλιά μιας σπονδυλωτής ιστορίας, με διαφορετικές οπτικές, διαφορετικές υποπλοκές ή διαφορετικά θέματα. Η περιγραφή ενός οικείου σκηνικού θα κάνει τον αναγνώστη να διατηρήσει επαφή με τη συνέχεια του βιβλίου σου.
  • Το σκηνικό μπορεί να προωθήσει την πλοκή, με το να επικεντρώνεσαι σε μικρές αλλαγές που συμβαίνουν στο σκηνικό. Πχ ένας τυφώνας περνάει -μάντεψε σε ποια περιοχή τοποθετείται η ιστορία- και διαλύει το σπίτι της ηρωίδας, αναγκάζοντάς την να μετακομίσει με τον αδελφό της και το συγκάτοικό του. Τώρα τι θα γίνει μεταξύ τους… το αφήνω στη φαντασία σου…
  • Το σκηνικό μπορεί να δώσει ένταση στην αφήγησή σου με το να το κάνεις σκοτεινό και μυστηριώδες, να εισάγεις ένα στοιχείο που θα είναι απειλητικό για τον ήρωά σου, να καταρρίπτεις στερεότυπα ή να επιβάλεις στον ήρωά σου να ενεργήσει. Είναι νύχτα; Μόλις κατέρρευσε ένα μέρος της σκεπής; Ή μήπως απλά το σπίτι είναι στοιχειωμένο; Κι αυτή δεν είναι πολύ μελαχρινή για να είναι Σουηδή;
  • Το σκηνικό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον ήρωά σου. Το μέρος που ζούμε μας διαμορφώνει ως προσωπικότητες. Κάποιες περιοχές έχουν τη δική του διάλεκτο, τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και τις προσδοκίες που έχουν από τη ζωή τους. Οι διαφορές εντείνονται όταν μιλάμε για διαφορετικές χώρες ή ιστορικές περιόδους.

Για παράδειγμα, όταν μια ιστορία εντάσσεται σε ένα δυτικό περιβάλλον ο αναγνώστης έχει κάποιες προσδοκίες. Κι εσύ πρέπει να τις εκπληρώσεις -με κάποιο τρόπο! Ακόμα κι αν αποφασίσεις να κάνεις επανάσταση και να γράψεις κάτι εντελώς διαφορετικό, εντελώς αντίθετο από το αναμενόμενο, αυτή η διαφορά του χαρακτήρα σου και μόνο τον χαρακτηρίζει σε σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνία όπου και ζει. Γιατί το πρόσωπο αυτό έχει τόσες διαφορές από τους γύρω του; Πρέπει να υπάρχει ένας λόγος. Και αυτός ο λόγος πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στο χαρακτήρα του. Το ίδιο το σκηνικό μπορεί να προκαλέσει αυτή την αλλαγή στον ήρωα.

  • Το σκηνικό μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις λίγο το τι θες να γράψεις. Να σε βοηθήσει, δηλαδή, στο πως θα συνεχίσεις την πλοκή ή το θέμα για το οποίο γράφεις. Πολλοί συγγραφείς ξεκινούν με το σκηνικό και μετά βρίσκουν τους χαρακτήρες που θα μπορούσαν να δράσουν σε αυτό.
Δεν είναι δική μου, αλλά αν σε εμπνέει αυτό το σκηνικό, χρησιμοποίησέ τη!
  • Τέλος, το σκηνικό φτιάχνει την ατμόσφαιρα και τη διάθεση που θέλεις να έχει ο αναγνώστης, όταν διαβάζει την ιστορία σου. Από την αρχή του βιβλίου (ή του διηγήματος) χρησιμοποίησε το σκηνικό για να βάλεις τον αναγνώστη στο “πνεύμα” κάθε σκηνής. Τα gothic novels (ξέρεις τώρα: τρόμος, μυστήριο, υπερφυσικό στοιχείο, φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, κάστρα θάνατος, τρέλα, μυστικά, κατάρες κλπ) το κάνουν πολύ καλά αυτό. Από τις πρώτες τους κιόλας σελίδες έχουν φτιάξει την ατμόσφαιρα και εσύ ως αναγνώστης ξέρεις τι πρόκειται να διαβάσεις. Μπορείς να έχεις ένα φωτεινό και χαρούμενο (ανοιξιάτικο;) σκηνικό για να έχεις μια χαρούμενη ατμόσφαιρα ή για να κάνεις την αντίθεση με τα ζοφερά μυστικά που κρατά καλά κρυμμένα ο πρωταγωνιστής σου. Γενικά, η ατμόσφαιρα που θα θέσεις στην αρχή της ιστορίας μπορεί να αποτελεί ένα συνδετικό κρίκο για ολόκληρη την ιστορία.

Πάνω απ’ όλα θυμήσου ότι το σκηνικό βρίσκεται στην ιστορία σου για να την ενισχύσει και όχι να την αντικαταστήσει. Με άλλα λόγια, το καταλάβαμε πόσο όμορφα είναι τα δέντρα. Αν δε δω κρεμασμένο κάποιον σε ένα από αυτά, σταμάτα τώρα να τα περιγράφεις. Το σκηνικό σου το διαλέγεις για κάποιο λόγο. Χρησιμοποίησέ το σωστά και θα είναι χρήσιμο εργαλείο για την ιστορία σου. Όχι απλά ένα φόντο πάνω στο οποίο οι χαρακτήρες σου απλά υπάρχουν.

Άφησε σχόλιο

Απάντηση

Ιστορικό

Επιλέξτε Κατηγορία

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: