Οι κρίσεις πανικού δεν εμφανίζονται μόνο σε άτομα που παρουσιάζουν κάποια αγχώδη διαταραχή. Ο καθένας μας, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αιφνιδιαστεί από μια κρίση πανικού.
Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι δεν ξέρουν όλοι τι τους συμβαίνει την πρώτη φορά. Κάποιοι μπορεί να μπερδέψουν τον πόνο στο στήθος και την αλλαγή στους παλμούς της καρδιάς με έμφραγμα (η κρίση πανικού μπορεί να πονάει περισσότερο!). Κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι δεν είναι κάτι παραπάνω από λίγο στρες και ότι θα περάσει γρήγορα ή ότι είναι απλά μια στιγμή ανησυχίας.
Βασικά συμπτώματα
- Ιδρώτας
- Πλάκωμα/πόνο στο στήθος
- Ταχυκαρδία
- Ταχύπνοια/βραδύπνοια
- Αίσθηση απώλειας ελέγχου
- Φόβος θανάτου
- Τρέμουλο
- Στεγνό στόμα
- Ρίγη
- Έξαψη
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
- Πόνος στο στομάχι
- Μούδιασμα
- Τάση για λιποθυμία
- Αίσθηση ότι χάνει την επαφή με την πραγματικότητα
Εσύ και ο ήρωάς σου
Προσπάθησε να καταλάβεις τι συμβαίνει στον ήρωά σου, όσο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Ακόμα κι αν δεν έχεις βιώσει ποτέ μια κρίση πανικού, σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές που έχεις νιώσει έντονο στρες. Τώρα, θυμήσου αυτό το συναίσθημα και πολλαπλασίασέ το επί δέκα (τουλάχιστον).
Ο ήρωάς σου βιώνει μια τρομακτική συνθήκη και ο αναγνώστης σου πρέπει να το δει και να το πιστέψει. Όταν εσύ βρίσκεσαι υπό πίεση, πώς αντιδράς; Ιδρώνουν τα χέρια σου; Ξεραίνονται τα μάτια σου; Δεν μπορείς να μιλήσεις; Κι ύστερα, έχεις κάποια κίνηση που (χωρίς να το καταλαβαίνεις) κάνεις για να ηρεμήσεις;
Δεν χρειάζεται ο ήρωάς σου να έχει τα δικά σου “κουσούρια”. Μπορεί να είναι ένας εντελώς διαφορετικός “άνθρωπος” από εσένα. Εσύ μπορεί να είσαι αστείος και κοινωνικός (είσαι συγγραφέας, είπαμε;) και ο ήρωάς σου να είναι ένας ήσυχος εσωστρεφής. Κατανόησε το πώς θα αντιδρούσε ο ήρωάς σου σύμφωνα με την προσωπικότητά του, αλλά η προσωπική σου εμπειρία θα σε βοηθήσει πολύ για να κατανοήσεις σε βάθος την κατάσταση.
Συνήθειες
- παίξιμο με τα μαλλιά (τριβελάκια με το δάχτυλο)
- τρίψιμο των χεριών
- ονυχοφαγία
- στερεοτυπικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις
Μετά την κρίση πανικού
Οι κρίσεις πανικού είναι εξαντλητικές. Η J.K.Rowling έγραφε ότι μετά από μια επίθεση Παραφρόνων (Dementors) βοηθούσε πολύ η σοκολάτα.
Το να φάει κάποιος ήρωας που μόλις είχε μια κρίση πανικού, είναι μια ΠΟΛΥ καλή ιδέα. Η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ηρεμήσει. Ένας γρήγορος ύπνος μπορεί επίσης να είναι βοηθητικός.
Αυτό, όμως, που σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν βοηθά τον ήρωα, είναι να του πει κάποιος άλλος «ηρέμησε» (εκτός κι αν οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι κάπως κακούληδες). Αυτό κάνει την κρίση χειρότερη – ΠΑΝΤΑ. Απλά, να το ξέρεις σε περίπτωση που σου συμβεί και στην πραγματικότητα.
Αν ο ήρωας ξέρει τι του συμβαίνει, τότε απλά εξοργίζεται, γιατί ξέρει ότι η κρίση πανικού δεν αρχίζει και τελειώνει με ένα διακόπτη. Από την άλλη, αν ο ήρωας το παθαίνει για πρώτη (ή και δεύτερη) φορά, όπως είπαμε είναι πιθανό να μην ξέρει τι του συμβαίνει και να νομίζει ότι πεθαίνει. Έτσι, το να του πει κάποιος “ηρέμησε”, τον πανικοβάλλει περισσότερο.
Τι προκαλεί μια κρίση πανικού
Τα πάντα μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση πανικού, ενώ κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής.
Εξαρτάται -κυρίως- από:
- Τι την προκαλεί
- Πόσο συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αυτό που την προκαλεί.
Αν ο ήρωάς σου έχει αγχώδη διαταραχή, το παραμικρό μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία. Δεν υπάρχει μία απόλυτη απάντηση σε αυτό.
Αν ο ήρωάς σου χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη νευρικότητα, την κρίση μπορεί να την προκαλέσει ακόμα και μια ατάκα ενός άλλου χαρακτήρα στην ιστορία.
Το πόσο ευτυχισμένος είναι ο ήρωας ή το πόση αυτοπεποίθηση έχει, δεν παίζει ρόλο στην εμφάνιση της κρίσης. Η κρίση πανικού μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε. (Το είπαμε, δεν το είπαμε;) Το μόνο που χρειάζεται είναι οι κατάλληλες συνθήκες.
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι που φοβάται ο ήρωάς σου. Μπορεί να είναι κάτι που μισεί ή ακόμα και κάτι που αγαπά. Η αγάπη –ειδικά- μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε φόβο, άγχος ή πανικό, αν ο ήρωας βρίσκεται σε μια κατάσταση/ συνθήκες άγνωστη σε αυτόν.
Η έμπνευση για το άρθρο ήρθε από εδώ: https://www.writerscookbook.com