ή αλλιώς πώς να καλέσεις τη Μούσα σου!
Κάποιες φορές όλοι οι καλλιτέχνες “κολλάνε” και δεν ξέρουν τι θα κάνουν στη συνέχεια. Δεν έχουν έμπνευση.
- Δεν έχουν έμπνευση να σκεφτούν νέες μελωδίες.
- Δεν έχουν έμπνευση να σχεδιάσουν νέα πρόσωπα ή τοπία.
- Δεν έχουν έμπνευση να βγάλουν μια φωτογραφία που θα τους εκφράσει.
- Δεν έχουν έμπνευση να βρουν νέα εμπόδια για να βασανίσουν τους κακόμοιρους τους ήρωές τους (ναι, καλά κατάλαβες, για μας μιλάω).
Οι ξένοι το λένε writer’s block. Εμείς… δεν είμαι σίγουρη…
Τέλος πάντων… Το μυστικό είναι να γράφεις κάθε μέρα. Αυτό είναι που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την τεχνική και τη φαντασία σου.
Ανεξάρτητα με το αν έχεις έμπνευση ή όχι.
Ανεξάρτητα με το αν θα γράψεις κάτι που αύριο θα το πετάξεις στον κάδο ανακύκλωσης.
Ανεξάρτητα με το αν θα σχετίζεται με την ιστορία που γράφεις τώρα.
Μιας και κάναμε αυτή την εισαγωγή, όταν δεν ξέρω τι να γράψω, παίρνω τηλέφωνα κι αρχίζω να ρωτάω ένα δυο άτομα να μου δώσουν καμιά ιδέα -ναι, ζητώ δημόσια συγγνώμη-. Αν δεν είναι κατάλληλη ώρα ή δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι, ψάχνω από δω κι από κει στο internet για φωτογραφίες ή prompts (δηλ. μικρά σενάρια ή ατάκες).
Writing Prompts
Για να μη μακρηγορώ, παραθέτω μερικά από αυτά.
- Ο/Η πρωταγωνιστής/-ρια σου έχει ερωτευτεί κάποιον πολύ μεγαλύτερο/-η. Αυτή η ηλικιακή διαφορά είναι και ο λόγος που το άλλο άτομο δεν βλέπει στον/στην πρωταγωνιστή/-ρια σου έναν ερωτικό σύντροφο. Ωστόσο, αυτός/-ή πιστεύει ότι αυτό δεν αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Μπορεί να πείσει το άλλο άτομο; Είναι σωστή η άποψη του;
- Ο πρωταγωνιστής σου έχει ερωτευτεί τον ήρωα/ την ηρωίδα του μυθιστορήματος που διαβάζει. Όσο προχωρά η ανάγνωση, αρχίζει να ανακαλύπτει μικρές λεπτομέρειες, που δείχνουν ότι αυτό δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά “ένα παράθυρο” στον κόσμο του ήρωα/ ηρωίδας. Επίσης, το βιβλίο δίνει έναν τρόπο στον πρωταγωνιστή σου να περάσει από τις σελίδες του βιβλίου σε αυτό τον παράλληλο κόσμο. Και εκείνος είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει.
- Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας αστικός μύθος για ένα ταξί που δεν σε πάει εκεί που θέλεις, αλλά εκεί που πρέπει να πας. Μια νύχτα ο πρωταγωνιστής σου μπαίνει σε αυτό το ταξί.
- Ξεκίνα μια ιστορία που περιλαμβάνει μία αντίστροφη μέτρηση. Ξεκίνα από το 10 και κατάληξε στο 1.
- Γράψε εφτά ποιήματα ή μικρές ιστορίες για τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, χωρίς να αναφέρεις πουθενά το όνομά τους.
- Ο πρωταγωνιστής σου βρίσκεται σε ένα ατελείωτο άσπρο χώρο. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα λευκό χαρτί που γράφει “Μόλις εξορίστηκες στην ανυπαρξία”.
- Ο πρωταγωνιστής σου φοράει γυαλιά από τη στιγμή που θυμάται τον εαυτό του. Οι γονείς του τον είχαν μάθει να μη τα βγάζει ποτέ. Ωστόσο, μια μέρα τα ξεχνάει/ τα σπάει και συνειδητοποιεί ότι μπορεί να δει κάτι, που κανένας άλλος δεν μπορεί.
- Είναι 2πμ. Ο πρωταγωνιστής σου ξυπνάει και βλέπει πως η τηλεόραση εκπέμπει ένα έκτακτο δελτίο. Το μήνυμα που εμφανίζεται στην οθόνη γράφει απλά “τρέξτε”.
- Σε μία τυπική ερωτική ιστορία, ο πρωταγωνίστρια(-στης) συχνά βρίσκεται σε δίλημμα ανάμεσα στο ποιον σύντροφο θα πρέπει να διαλέξει. Οι επιλογές συνήθως είναι ο “σωστός” και ο “λάθος” τύπος. Ωστόσο, αυτή τη φορά και οι δύο είναι σωστές επιλογές. Δύο άντρες (ή δύο γυναίκες) που ενδιαφέρονται εξίσου για την πρωταγωνίστρια (-στη), ενώ και οι δύο φαίνονται να είναι εξαιρετικά ελκυστικοί, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ο κάθε ένας ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες . Πως θα παρθεί η απόφαση;
Κανονικά, λοιπόν, θα έπρεπε να γράφεις κάθε μέρα. Όχι απαραίτητα να συνεχίζεις την ιστορία σου, αλλά να βάζεις τον εαυτό σου στη διαδικασία. Α, και να διαβάζεις συνέχεια. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε αυτό, όμως. Αρχικά, ποιος έχει το χρόνο; Επιπλέον, άντε να σκεφτείς κάτι να το αναπτύξεις έστω και σε μια παράγραφο.
Έχω συγκεντρώσει ιδέες, μια για κάθε μέρα του χρόνου, οι οποίες δεν χρειάζονται απαραίτητα πολύ χρόνο. Κατέβασε τα αρχεία και προτείνω να κάνεις αυτές τις ασκήσεις. Εμένα με βοήθησαν πολύ στην αρχή να βελτιώσω την γραφή μου, αλλά και τώρα.
Καλό γράψιμο!